#можливості ERP
4 тренди розвитку ERP систем 28.06.2022 22:50

ERP системи, створені для управління ресурсами підприємства, за 50 років еволюції перетворились із простих програмних продуктів для підрахунку запасів (70-80 рр минулого століття) до потужних, але складних та громіздких програм у  90-х – 2000-х роках. Сьогоднішні тренди розвитку ERP систем полягають у спрощенні, уніфікації самих програмних пакетів та забезпеченні швидкого та безпечного доступу до даних за допомогою хмарних сервісів.

2022 рік показав тенденцію бурхливого розвитку ERP систем та впровадження їх у роботу величезної кількості підприємств різного масштабу. Інноваційні технології стимулюються зростанням попиту, що обумовлено основними трендами в світі ERP, серед яких ми виділили 4 найважливіших, переломних.

  1. Пріоритет галузевих ERP рішень

На попередньому етапі еволюції ERP системи представляли собою програмні пакети з узагальненим функціоналом. Підприємства та компанії на етапі впровадження ERP рішень витрачали величезну кількість ресурсів (фінансових, часових, людських) на адаптацію та налаштування таких систем під власні галузеві вимоги. Сьогодні ж найбільш актуальним трендом є впровадження галузевих ERP систем, розроблених з урахуванням вузькоспеціалізованих вимог, наприклад, у фармацевтичному виробництві.

Безумовні переваги галузевих ERP систем:

  • Більший ступінь відповідності основним бізнес-процесам та ціннісній орієнтації компаній, що їх використовують;
  • Служби програмної та технічної підтримки володіють глибокими знаннями найкращих галузевих практик;
  • Мінімальний час впровадження та налаштування програмних продуктів для досягнення видимих результатів;
  • Наявність спеціалізованих інструментів для відповідності складним галузевим нормам та стандартам

Деякі розробники систем управління підприємством мають у портфелі та пропонують декілька ERP рішень, розроблених у відповідності до стандартів окремих галузей. Також є й нішеві гравці, що розробляють системи для використання в окремих галузях (будівництво, ритейл, фармацевтика, фінансовий сектор).

Крім того, в Україні розробляються сучасні ERP рішення із врахуванням сьогоднішніх реалій – ланцюжки поставок, галузеві специфіки, актуальні зміни у стандартах та профільному законодавстві.

Завдяки такій сильній конкуренції сьогодні компанії мають дуже широкий вибір галузевих ERP рішень, в тому числі локальних продуктів, розробники яких пристосовують свій продукт до стандартів вітчизняного бізнесу.

  1. Інтеграція ERP рішень в технології Індустрії 4.0

Новий виток еволюції технологій виробництва відомий як Індустрія 4.0. Вона об’єднує промисловий Інтернет Речей та аддитивне виробництво, що бурхливо розвиваються вже сьогодні.

Такі новітні технології виробництва, як 3D-друк, вже зараз трансформують деякі галузі, і матимуть всебічний вплив у найближчому майбутньому. Але із зростом кількості виробників, що використовують технології 3D-друку, зростає й кількість та складність проблем, що постають перед ними.

Критично важливі задачі для промислового 3D-друку:

  • Складності та вартість обслуговування промислових 3D-принтерів;
  • Розподіл сировини;
  • Усунення вузьких місць у виробництві;
  • Впровадження ефективного контролю якості;
  • Скорочення часу простою дороговартісного обладнання.

Ці задачі можна вирішити впровадженням нового покоління ERP систем, і постачальники програмних продуктів вже зараз інтегрують у них функції ефективного управління аддитивним виробництвом.

Ще один величезний виклик, що постає перед підприємствами, що впроваджують у виробничі процеси технології промислового Інтернету Речей – це необхідність обробки цифрових даних, що поступають із сотень тисяч або навіть мільйонів підключених датчиків. Постачальники ERP рішень вже зараз розробляють алгоритми роботи програмних продуктів, готових опрацювати масивний притік даних. Системи ERP наступного покоління матимуть набагато більші потужності та гнучкі інструменти обробки чисел і представлення даних у зручному для прийняття рішень форматі.

Все більш широке впровадження у виробничі процеси технологій Індустрії 4.0 має відбуватись паралельно із впровадженням систем управління, здатних надійно обробляти величезні масиви даних та пропонувати ефективні рішення.

  1. Використання мобільних додатків із повним функціоналом та доступом до даних будь-коли і будь-де

Нові тенденції останніх років – використання смартфонів для вирішення все більшої кількості бізнес-задач та збільшення категорії людей, шо працюють дистанційно, поза офісом.

Відповідаючи на нові виклики, розробники ERP систем розширюють можливості використання мобільних додатків до своїх платформ та спрощують інтеграцію мобільних пристроїв у централізовані бізнес-процеси.

Які функції запроваджені у мобільних додатках від лідерів ринку ERP систем?

  • Автоматична синхронізація із системами збереження даних;
  • Доступ до даних в режимі реального часу, прозорий огляд процесів;
  • Розміщення клієнтських та внутрішніх операцій у єдиній екосистемі, підвищення гнучкості процесів;
  • Оптимізація процесів та підвищення безпеки збереження даних завдяки рольовій системі доступу;
  • Можливість створення індивідуального мобільного ERP рішення завдяки доступу до платформ розробки;

Компанії, що прагнуть використати впроваджені ERP рішення на 100% та досягти найкращого результату, мають надати доступ своїм співробітникам до зручного, масштабованого, безпечного мобільного ERP додатку із регулярним оновленням для забезпечення ефективної роботи з будь-якого місця.

  1. Вирішальний фактор безпеки – хмарні технології збереження даних

Найбільша загроза сучасності для будь-якого бізнесу – витік або втрата операційних даних. На зміну серверним локальним системам збереження даних прийшли хмарні сервіси. У хмарах зберігається все – фінансові показники, операційні дані, кадрові записи. Несанкціонований доступ до інформації може нанести компанії величезну шкоду, тому для розробників ERP рішень задача безпеки даних є чи не найголовнішою.

Ось головні задачі забезпечення безпеки роботи з даними, які успішно виконуються розробниками ERP рішень:

  • Дистанційна безпека співробітників, що працюють поза офісом;
  • Управління рольовим доступом до даних, індивідуальні налаштування ролей та доступу до конфіденційних даних;
  • Протидія розповсюдженим кібер-загрозам – фішинг, шкідливе ПЗ;
  • Безпека пристроїв ІоТ, що за умови неправильних налаштувань можуть бути вразливими для кіберзлочинців.

У разі правильного впровадження, налаштування та використання хмарні ERP системи є абсолютно безпечними. Але провідні експерти з кібербезпеки радять обов’язково дотримуватись правил безпеки даних – гігієни паролей, належного шифрування та ін.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Будь ласка, заповніть форму

Покращіть управління своїм бізнесом з UGLA ERP.

Захист персональних даних*

* Обов’язкове поле
Поширити:
Останні новини
#інтеграції
Еквайринг від Monobank та LiqPay 08.05.2024 13:53 Тепер всі платежі в UGLA відбуватимуться максимально комфортно та зручно! Не тільки для компаній, а і для ваших клієнтів.
#можливості ERP
UGLA Lens: інструмент автоматизації аналітики 02.05.2024 13:08 Автоматизація аналітики, підготовка звітів та об'єднання даних.
#конференції
UGLA ERP на ресторанній конференції PRORESTO’24 17.04.2024 13:37 Чому кухарі люблять нас, а власники ресторанів дивуються, що не знали про нас раніше.
Приєднуйтесь до нас у соціальних мережах! Тут ви зможете слідкувати за оновленнями програми, новинами компанії та ринку програмного забезпечення.
linkedin phone mark white email white logo white planet icon search icon phone icon Logo